Fő navigáció

Térdízület beteg

Tartalom

  A térdkopás megfelel az ízületet alkotó porcfelszínek elhasználódásának, mely fokozatosan a combcsont, lábszárcsont és a térdkalácsot alkotó üvegporc hyalinporc pusztulását jelenti.

  Ennek köszönhetően a csúszófelszínek fokozatos eltűnésével a mindennapi életben egyre nehezebben mozog a térd. Az idő előrehaladtával akár csont a csonton érintkezés jön létre térdfájdalom, mozgásbeszűkülés, gyakran térdgyulladással és duzzanattal együtt. A terhelésre azonban visszatérnek.

  ízületi fájdalom érzésteleníti térd autoimmun betegségei

  Gyulladás esetén már éjszakai, alvást is akadályozó, kínzó panaszok alakulhatnak ki. Térdízület beteg térdfájdalommal küzdő páciensek számára a legfájdalmasabb állapotok: az ülésből felállás, a lépcsőzés, a lejtőn történő térdízület beteg. Sokszor megbicsaklik térdük, instabilnak érzik, egyenetlen talajon nem szeretnek sétálni.

  fájdalom a kékben és az ízületekben fájó lábízületek kenőcs

  Térdízület beteg ízület kopása az évek múlásával egyre rosszabb lesz, ami a térd deformitásához is vezethet, az eredeti tengelyállás kórossá változhat és kifejezett O-láb vagy X-láb alakulhat ki.

  Nagyon ritka alkalom, hogy a térdízület kopását fényképen is alkalmam van megmutatni, az alábbi fotó jól szemlélteti, hogyan néz ki egy egészséges térd balés hogyan mutat egy kopás által rombolt csontfelszín jobb.

  a térd fáj ha meghajlok izületi fájdalom hasmenés

  A porc egy olyan komplex szövet, ami nem képes természetesen regenerálódni. Ha a jelentős kopást a képalkotói diagnosztikai vizsgálat megerősítette és a fájdalom eluralja a napokat, a beteg életét, elkerülhetetlen a térdprotézis beültetése.

  éles fájdalom a vállízületben mi ez rheumatoid arthritis hüvelykujj kezelés

  Ilyenkor az egyéb konzervatív kezelések, injekciók csak átmeneti fájdalomcsökkenést eredményeznek, ha van egyáltalán hatásuk. Ha a műtét szükségét megalapozó szakorvosi diagnózis megszületett, a halogatás csak tovább súlyosbítja a csontok állapotát, ami nehezíti a műtéti körülményeket és a rehabilitációt.

  A teherviselő felszíneink közül leggyakrabban a csípő- és térdízületeink kopnak. Az ízületi porc ezen degenerációjának kialakulásában sok tényező játszik szerepet, olyan mint veleszületett fejlődési rendellenesség, statikai tengelyeltérés X-térd, O-lábfoglalkozási ártalomból eredő túlterhelés nehéz fizikai munkától, túlsúlytól, versenysporttólbalesetek, sérülések, korábbi műtéti beavatkozások, ízületi gyulladás, mozgáshiány, illetve — egyes vélemények szerint — csökkent pajzsmirigyműködés. Igen gyakran jelentkezik 45 év feletti nőkön túlsúly és visszérbetegség kíséretében.