Bal kar fájdalom mellkasi fájdalom nélkül - mi lehet az oka?

Kar fájdalom

Lehet, hogy szívroham miatt fáj a bal karom?

  • Fájdalom az egész test ízületeiben nőknél
  • Bal kar fájdalom – vajon mi állhat a háttérben?
  • A vállfájdalom oka negyven éves kor felett sokszor a rotátorköpeny sérülése, amivel sportolók - úszók, kézilabdázók, teniszezők - akár jóval fiatalabb korban is küzdhetnek.
  • Bal kar fájdalom és zsibbadás - Fájdalom

Azonban a hirtelen jövő és szokatlan karfájdalom súlyosabb orvosi probléma előjele is lehet: szívroham is okozhatja, ekkor pedig minden perc számít. Szívinfarktus akkor fordul elő, amikor oxigénhiány miatt a szívizom egy része megsérül vagy a működése leáll.

Lehet, hogy szívroham miatt fáj a bal karom?

A legtöbb szívroham kar fájdalom szívkoszorúerek beszűkülése miatt fordul elő. Az artériák a plakkok lerakódása miatt szűkülnek be.

kar fájdalom

Ha a plakkok egy része leválik kar fájdalom artéria faláról, az elzárhatja az oxigénben gazdag vér szívbe vezető útját. Ez okozza a szívrohamot, amelyet szívinfarktusnak is nevezünk de nem keverendő a szívhalállal.

Bal kar fájdalom mellkasi fájdalom nélkül - mi lehet az oka?

A szív körüli idegek és a kar felőliek is ugyanabba az agyi fogfájásra fájdalomcsillapító házilag küldik a jeleket. Fotó: Getty Images A bal kar fájdalma a szívroham egyik leggyakoribb tünete.

kar fájdalom

Azok az idegek, amelyek a szív körül csoportosulnak, és azok, amelyek a kar felől erednek, ugyanahhoz az agyi regióba küldik a jeleket. Ennek az az eredménye, hogy az agy nem tudja pontosan meghatározni a fájdalom forrását.

Éjszakai vállfájdalom (Dr. Szabó-Kocsis Krisztina reumatológus)

Ez a jelenség a magyarázat arra, hogy miért fordulhat elő szívroham akár karfájdalommal, de mellkasi fájdalom nélkül is.

Azonnal hívjunk tehát mentőt, ha a fájdalom a bal karban néhány percen belül felerősödik vagy az alábbi tünetekkel párosulva fordul elő: diszkomfortérzés a mellkas közepe tájékán, ami néhány percnél tovább tart, vagy elmúlik és újra jelentkezik, fájdalom, zsibbadás vagy szokatlan diszkomfortérzés a hátban, a nyakban, az állkapocsban vagy az alsó hasi területen, légszomj mellkasi fájdalommal vagy a nélkül, emésztési zavar, szédülés, hirtelen jövő hideg verejtékezés.

kar fájdalom

A mellkasi diszkomfortérzés a szívroham leggyakoribb tünete nőknél és férfiaknál egyaránt. Ez nyomás, feszítő vagy égető érzés formájában jelentkező, folyamatosan erősödő fájdalom.

kar fájdalom

A nők a férfiaknál hajlamosabbak arra, hogy szívroham esetében más tüneteket is produkáljanak, mint például a légszomj vagy a hányinger. Gyakran összetévesztik ezeket a kar fájdalom, a gyomorrontás vagy a kar fájdalom tüneteivel. Azonnal orvosi segítséget kell kérni, ha a hányinger vagy hányás, a légszomj vagy az alsó hasi területen, a hátban, az állkapocsban beálló fájdalom bármilyen kombinációját tapasztaljuk.